Skrivnost dobre pice

Skrivnost dobre pice

Odkar obstaja dostava hrane na dom ali v službo (recimo Picopeko), se mnogi trudijo dočarati okus sveže pečene pice kar doma. Sestavine so na voljo povsod, posodo in pečico že imate, treba je samo najti pravi recept in nekaj časa. A po mnogih poskusih je pica še vedno drugačna kot tista od Picopeko. Ne rečemo, da je slabša, saj ima vsak svoj okus.

A večina tistih, ki pripravljajo pico doma, pozablja na to, da ni največkrat težava v tem, kaj se da na pico, temveč kako se peče. In to vam ne bo uspelo, razen če imate krušno peč. Kuhinjske pečice, ki jih imamo doma, so namreč narejene za peko »normalnih« stvari, kot so meso, kruh, torte, krompir in drugo, ne pa za peko pic. Namreč osnovni pogoj za dobro peko pice je visoka temperatura, in sicer vsaj 330 stopinj in enakomerna porazdelitev temperature. Pri takšnih pogojih se pica peče le nekaj minut (3-4 minute), v redkih primerih (če je testo bolj debelo) kakšno minuto dlje. Naše kuhinjske pečice takšnih temperatur ne zmorejo, prav tako temperatura ni povsem enakomerno razporejena. Če pa vseeno poskušate s peko doma, pečico zagrejte do največje temperature in šele potem vstavite pico. Seveda jo pečete malce dlje, še posebej, če so gor že dodatki, ki dodatno navlažijo testo.

A še vedno velja, da se najboljše pice spečejo v picerijah, kot je recimo Picopeko. Lahko poskusite to, ki je na sliki (pica Kraška).