Pica je zmagovalka

Pica je zmagovalka

TasteAtlas, svetovni spletni atlas hrane, je objavil letno lestvico najboljših tradicionalnih jedi na svetu. Verjeli ali ne, po njihovem mnenju oziroma mnenju ljudstva (glasovalo je nekaj več kot 63.000 ljudi) si prvo mesto zasluži pica margherita iz Neaplja. Na drugem mestu je tudi nam malce manj poznan turški kebab adana, na tretjem pa japonski ramen (gre za juho z rezanci). Če vas zanima, katere jedi so se uvrstile med prvih sto (ne, slovenskih jedi ni gor, če ne štejemo k temu čevapčiče ali dunajski zrezek :-)), si lahko celotno lestvico pogledate na njihovi spletni strani.

Ker je torej na prvem mestu pica, si ta zasluži nekaj dodatne pozornosti. »Rojena« je bila v 19. stoletju in po nekaterih virih naj bi leta 1889 nastal prvotni recept, ki se ohranja do sedaj: testo, mocarela, paradižnikova omaka in bazilika. Še tole: z zaužitjem dveh kosov pice naj bi v sebe spravili približno 750 kilokalorij (odvisno, katere dodatke imate na pici). Če se vam zdi to veliko, naj vas tolaži, da naj bi po mnenju nekaterih s pico enkrat tedensko povečali odpornost proti raku, predvsem zaradi paradižnika in sira.

Po svetu se proda več kot pet milijard pic na leto. Ker so okusi različni, je tudi vrst pic zelo različno. Na primer: Picopeko ponuja 25 različnih vrst pic v dveh ali treh velikostih. A priznamo: nobena ni tako velika, kot je bila ta v ZDA. Menda so leta 1990 naredili pico s premerom 37,4 metra in zanjo porabili pol tone moke, 800 kilogramov sira in 900 kilogramov paradižnikove omake. In čeprav je pica poceni jed, lahko zanjo odštejete tudi do 12.000 evrov, kolikor so hoteli zanjo v neki piceriji v Italiji. Takšno ceno so opravičili s tem, da je bil na njej posebne vrste kaviar, jastog in sedem vrst sira, sama priprava pa traja tri dni, postrežejo pa jo z izbranimi vrstami šampanjca in konjaka.

Vseeno vam priporočamo, da prihranite ta denar in si privoščite pico bližje domu. Za to vsoto bi si lahko privoščili 1.500 pic Marga pri Picopeku oziroma, če upoštevate zgornji nasvet (ena pica na teden), skoraj 30 let dobrih pic. Dober tek!