Napake pri pripravi pice – 1. del

Napake pri pripravi pice – 1. del

Prejšnjič smo omenili, da je med večjimi težavami pri pripravi pice prava temperatura v peči. Seveda marsikdo misli, da je to edini razlog, zakaj nam pica doma ne uspe tako kot recimo to naredijo pri Picopeko.

Ne glede na to, da se da pico hitro pripraviti in hitro speči, pa pravi picopeko mojstri menijo, da je priprava dobre in okusne pice mojstrovina. In da prideš do tega mojstrstva, je treba veliko vaje (in pečenih pic). In katere napake so najpogostejše?

Valjar za testo

Testo se ne valja, temveč se meče v zrak. Vsaj tako pravijo tisti, ki se spoznajo na pripravo testa za pico.  Seveda ne bo šlo prvič ali drugič, toda vaja naredi mojstra. Torej testo v roke in valjar stran od mize. Z valjanjem namreč testo premočno pretlačimo, zato ne bo mehko in penasto. Testo rabi zrak, torej ga je treba metati v zrak, kot se to vidi v mnogih reklamah ali posnetkih na Youtubu. In pri tem se snemajte: morda vam testo ne bo uspelo, bo pa vsaj posnetek dober :-).

Še nekaj: ne gnetite testa predolgo, saj bo po pečenju pretrd. Vrzite ga v zrak enkrat ali dvakrat ter raztegnite na primerno velikost.

Pripravljeno testo

Saj veste, ni bližnjic do dobrot (no ja, naročilo pice pri Picopeko je bližnjica). Naj oglasi še tako pravijo, da je njihovo testo kot da bi ga pravkar naredili doma, vseeno to ne bo držalo. Za pravo pico s pravim okusom je treba začeti vse od začetka, to pa pomeni tudi priprava testa doma. Pri vsem tem je še najbolj zanimivo to, da je njegova priprava pravzaprav povsem preprosta. Rabite le moko, vodo in kvas. V kakšnem razmerju, boste ugotovili na spletu, zato le poskušajte.

A ne biti preveč nestrpni: kvas rabi svoj čas (ker se rima, si boste to lahko zapomnili!). Če imate čas oziroma niste preveč lačni, naj testo odleži en dan, sicer pa mora biti vsaj štiri ure na sobni temperaturi, preden karkoli naredite z njim. In kako veste, kdaj je primerno za nadaljnjo obdelavo? Če je testo še vedno »gibljivo« (da se vrača nazaj, če ga razvlečemo), pomeni, da mora še malo odležati.

Torej, za pripravo dobre pice si je treba vzeti čas. Lahko pa to skrajšate in si pico naročite  na dom pri Picopeko. Na primer tole na sliki (pica Z vrta).