7 napak pri cvrtju, 1. del

7 napak pri cvrtju, 1. del

Vemo, da je na slikah in reklamah cvrtje (pohanje, po domače) vedno tako zapeljivo in hrustljavo. Slike in lačne oči nas velikokrat premamijo, da skušamo tudi sami doseči »ocvrtni presežek« v svoji kuhinji. Saj je s peko pice prav tako (o napakah in nasvetih za peko pic si lahko več preberete v drugih prispevkih).  Zato smo pobrskali po spletnem viru Taste of Home in lastnih izkušnjah ter zbrali 7 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri cvrtju. Še vedno pa je najboljše to prepustiti profesionalcem pri Picopeku.

Napaka št. 1: Cvrtje pri previsoki temperaturi

Če želimo dobiti popolnoma hrustljav kos ocvrtega piščanca, potem morate vaše olje segreti med 160 in 200 °C. Če presežemo to temperaturo, se bo hrana prehitro skuhala in posušila, ali še huje, na zunaj bo skoraj zažgana, v notranjosti pa bo premalo kuhana oziroma na pol surova.

Napaka št. 2: Cvrtje pri prenizki temperaturi

Bodite pozorni na svoje olje za cvrtje – tudi druga skrajnost ni priporočljiva, saj temperatura ne sme biti prenizka. Posledica bo preveč z oljem prepojena hrana, ki pa ni ne hrustljava in ne zdrava. Torej, če boste cvrli doma, nabavite ustrezen termometer, da boste lahko vsakič poskrbeli, da bo temperatura olja ravno pravšnja.

Napaka št. 3: Uporaba napačnega olja

Izogibajte se oljem, kot sta avokadino (to je pri nas zelo redko) in oljčno, saj imajo nizko točko dimljenja. Čeprav nekateri menijo, da je tudi oljčno olje primerno za cvrtje, pa vam vseeno odsvetujemo njegovo uporabo. Tudi zaradi tega, ker je dražje. Arašidovo olje in olje oljne repice imata visoke točke dimljenja in nevtralne okuse, zato se jih bolj priporoča za cvrtje, saj z njihovo rabo ne boste pokvarili okusa tistega, kar cvrete.

Prihodnjič pa predstavimo še 4 najpogostejše napake pri cvrtju.