Dobro je vedeti

7 napak pri cvrtju, 2. del

7 napak pri cvrtju, 2. del

Vemo, da je na slikah in reklamah cvrtje vedno tako zapeljivo in hrustljavo. V prejšnjem prispevku smo obdelali prve štiri najpogostejše napake, ki jih počnemo pri cvrtju doma, tokrat pa nadaljujemo s seznamom. A ne glede na to, kako previdni bomo, še vedno drži,  da 

7 napak pri cvrtju, 1. del

7 napak pri cvrtju, 1. del

Vemo, da je na slikah in reklamah cvrtje (pohanje, po domače) vedno tako zapeljivo in hrustljavo. Slike in lačne oči nas velikokrat premamijo, da skušamo tudi sami doseči »ocvrtni presežek« v svoji kuhinji. Saj je s peko pice prav tako (o napakah in nasvetih za 

Pes, ki ima rad pice

Pes, ki ima rad pice

Ali imajo psi radi pice? Na primer tako, kot ima maček Garfield rad  lazanjo. To ne vemo, a po hitri raziskavi smo ugotovili, da psi jedo pice. Tudi kuža Bimbo, ki ima poleg tega še posebno (nadnaravno) sposobnost. Katera je to, pa si poglejte v stripu desetletnih avtorjev Nikolaja in Oskarja. Bimbo ima menda še posebej rad pice, ki jo pripravi Picopeko.

Pica je zmagovalka

Pica je zmagovalka

TasteAtlas, svetovni spletni atlas hrane, je objavil letno lestvico najboljših tradicionalnih jedi na svetu. Verjeli ali ne, po njihovem mnenju oziroma mnenju ljudstva (glasovalo je nekaj več kot 63.000 ljudi) si prvo mesto zasluži pica margherita iz Neaplja. Na drugem mestu je tudi nam malce 

Napake pri pripravi pice – 3. del

Napake pri pripravi pice – 3. del

Če smo prejšnjič govorili o tem, kako je pomembno, kaj damo na pico, in da pri tem lahko naredimo tudi kakšno napako, bomo tokrat serijo nadaljevali še z zadnjo zelo pogosto napako, ki jo počnemo pri pripravi pice. In to je: firbec. Pri pripravi oziroma 

Napake pri pripravi pice – 2. del

Napake pri pripravi pice – 2. del

Prejšnji teden smo predstavili dve najpogostejši napaki, ki jih delamo pri pripravi pice, in obe sta povezani s testom oziroma pripravo testa. Tokrat se posvetimo temu, kar damo na pico.

Slabi siri

Sir in paradižnikova omaka sta osnovi za vsako pico. In kot velja nenapisano pravilo: pri osnovah se je treba potruditi. Torej ni vseeno, kakšen sir daste na pico. Okusi so sicer različni: nekateri prisegajo na bolj mastne, drugi na bolj zrele, tretji na tiste z luknjami. Veliko picopekov pa meni, da je pravzaprav dobra pica le tista z mocarelo, saj nima tako močnega ali izrazitega okusa. S tem tudi preprečimo, da bi okus po siru prevladoval na pici. Tudi pri Picopeku za osnovo uporabljamo le mocarelo, da lahko kombiniramo z drugimi okusi.

Preveč dodatkov

Okusi so sicer različni, a pico-oportunisti pravijo, da so za pravo pico dovolj največ trije dodatki (poleg sira), ker naj bi s tem dosegli pravo ravnovesje okusov. A pravi čar pice je prav v tem, da lahko poskušaš in iščeš tisto pravo kombinacijo. In če za to rabite štiri ali pet dodatkov, vam tega nihče ne bo branil. Zato pri Picopeko ponujamo kar 25 različnih kombinacij pic.

Paradajz ali paradižnik?

Vseeno je, ker brez njega na pici ne gre. In tako kot pri siru tudi pri paradižniku ni vseeno, kaj je osnova za rdeči del pice. Priporočamo, da si paradižnikovo omako naredite sami in jo le ustrezno začinite. S tem si zagotovite, da bo v resnici pravi paradižnik na vaši pici. Ali pa vzamete že pripravljeno omako znanega proizvajalca, kot smo to storili pri Picopeku.

Omenili smo, da je pica pravzaprav hvaležna jed, pri kateri lahko preprosto kombinirate okuse in iščite tisto pravo. Pri tej izbiri vam pri Picopeku rade volje pomagamo. Na primer, poskusite s to na sliki, ki sliši na ime Meksikanka in pri kateri imajo glavno besedo panceta, koruza, fižol in načo sir.

Napake pri pripravi pice – 1. del

Napake pri pripravi pice – 1. del

Prejšnjič smo omenili, da je med večjimi težavami pri pripravi pice prava temperatura v peči. Seveda marsikdo misli, da je to edini razlog, zakaj nam pica doma ne uspe tako kot recimo to naredijo pri Picopeko. Ne glede na to, da se da pico hitro 

Skrivnost dobre pice

Skrivnost dobre pice

Odkar obstaja dostava hrane na dom ali v službo (recimo Picopeko), se mnogi trudijo dočarati okus sveže pečene pice kar doma. Sestavine so na voljo povsod, posodo in pečico že imate, treba je samo najti pravi recept in nekaj časa. A po mnogih poskusih je 

Kako pogreti pico

Kako pogreti pico

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste naročili pico pri Picopeko, pa so bile oči bolj lačne od želodca in vam je nekaj pice ostalo. Da bi končala v košu za biološke odpadke, bi bilo škoda, saj je res dobra. Rešitev je, da pico pojeste kasneje in jo pred zaužitjem pogrejete. A končni izdelek (pogreta pica) nekako nima pravega okusa. Odvisno je tudi od tega, kje se pica pogreje.

Tisti, ki presegajo na mikrovalovno pečico, vedo, da tako pogrete pice izgubijo svoj okus, hkrati pa je pica razmehčana. Rešitev je preprosta: v mikrovalovno pečico skupaj s pico dajte še kozarec vode in pico grejte 30 sekund. Pica bo tako bolj hrustljava.

Če uporabljate pečico, potem bo pica sicer bolj hrustljava, a bodo sir in drugi dodatki bolj suhi, s tem pa izgubijo svoj okus. Rešitev je lahko zelo preprosta: uporabite ponev. Pico zložite v ponev in jo grejte na ognju nekaj minut, toliko, da testo postane spet hrustljavo. Potem dolijte nekaj kapljic vode, ponev pokrijte in zmanjšajte ogenj. Po približno eni minuti bo vaša pica kot pravkar pečena (skoraj).

Lahko pa namesto dodajanje vode ponev daste v pečico za minuto ali dve. Testo bo pogreto, sir se bo stopil, a hkrati ne bo izsušilo pice. Če pa bi želeli dobro stopljen sir in mehkejše dodatke, potem ponev s pico, v katero ste dodali malo vode, pokrijete z aluminijasto folijo.

A še vedno velja, da nobena pogreta pica ni tako dobra kot sveže pečena, ki jo naročite pri Picopeku.